banner1

nUMBER ONEOp de één of andere manier zijn wij Nederlanders dol op lijstjes. Wat deze lijstjes precies voor meerwaarde voor ons hebben is niet altijd even duidelijk. Vaak is het zo dat we ons hier graag aan spiegelen en misschien geeft het wel een bepaalde status of kennisniveau aan als jij iets hebt of kent van een bepaald top zoveel lijstje. Ranglijsten houden we van de meest uiteenlopende onderwerpen bij. Of het nu gaat om best verdienende sporter, duurste automerken of meest voorkomende planten in de Nederlandse huiskamer…..er is een ranglijst van. Zo is er ook een ranglijst van zogenaamde beste literaire Nederlandse meesterwerken ooit. Een lijst waar je als schrijver natuurlijk niet zo maar op komt en daarom is deze ranglijst er eentje van prestige.

 

Oude en nieuwe generatie Nederlandse schrijvers

lettersZowel de oude als de nieuwe generatie Nederlandse schrijvers weten van het bestaan van deze ranglijst af. Uiteraard zullen ze allemaal direct zeggen dat het “slechts een ranglijstje” is en ook niet meer dan dat. Maar ondertussen willen ze hier maar wat graag op staan. Niet alleen vanwege het feit dat een notering simpelweg meer boeken doet verkopen, maar zeker ook vanwege het feit dat dit de eerder genoemde prestige en erkenning met zich meebrengt. Toen en nu is vandaag de dag niet meer met elkaar te vergelijken. Het is dan ook lastig om te bepalen of de oude garde Nederlandse schrijvers vroeger meer en makkelijker hun boeken verkochten dan de huidige jongere generatie Nederlandse schrijvers. Zo had de oude garde niet het voordeel van het snel bekend worden via internet en social media. In hoeverre dit een voordeel voor de jongere generatie is te noemen kun je je afvragen. De concurrentie is hierdoor immers ook groter, waardoor je wellicht minder en voor een kortere periode in de spotlights staat als nieuw Nederlands schrijftalent.

 

En hier is de ranglijst dan!

Volgens ons ziet de ranglijst, in willekeurige volgorde, van de beste Nederlandse literaire meesterwerken ooit er als volgt uit:

  • Nooit meer slapen – W.F. HermansHarry_ Mulisch
  • Het bureau – J.J. Voskuil
  • De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje – Nescio
  • Publieke werken – Thomas Rosenboom
  • De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

Door aanbiedingen op producten als dit soort boeken is het erg leuk om iemand eens te verrassen met zo’n literair meesterwerk. Je krijgt namelijk echt niet alleen maar korting op elektronica, maar zeker op boeken als deze.